Wij zijn Ayumi Matsuda en Yvonne Rietbergen, oprichters van De blauwe lijster en makers en uitvoerders van de muzikale verhalen en concertprogramma's. We werken nauw samen met een aantal andere professionals om onze concerten en voorstellingen te realiseren.
We willen kinderen en volwassenen graag in contact brengen met muziek en verhalen, want muziek en verhalen verrijken onze belevingswereld. Ze geven plezier en laten de creativiteit stromen, ze kunnen emoties vertolken, zwengelen de verbeeldingskracht aan, ze kunnen ons inspireren en in beweging zetten en ze verbinden ons met elkaar en met de vele generaties voor ons. We hopen dat onze voorstelling of concert voor de luisteraar een mooi en inspirerend moment zal zijn.


We houden van authenticiteit en ambacht, creativiteit en vakmanschap. Dat uit zich in onze muziek, het vertellen en (her)schrijven van (oude) verhalen, het samenstellen van een voorstelling of concert en in het ontwerpen en maken van afbeeldingen en attributen voor de voorstellingen.


De naam van het ensemble bevat een dubbele laag. De fluit wordt en werd vaak geassocieerd met vogelzang en er zijn vele composities geschreven waarin het zingen van vogels geïmiteerd wordt. Maar vogels worden van oudsher ook vaak gezien als boodschappers, soms zelfs vanuit een andere wereld. Ze geven berichten en verhalen door, en dat is wat wij ook willen doen. Oude en nieuwe verhalen, verklankt en verteld.De musici

Yvonne Rietbergen is werkzaam als blokfluitist, muziekdocent en musicoloog. Ze studeerde blokfluit aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Reine Marie Verhagen en Heiko ter Schegget (Master in Performance) en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht (BA). Ze speelt in diverse formaties, overwegend oude, maar ook nieuwe muziek, op diverse typen fluiten. Sinds enige tijd speelt ze traverso (historische dwarsfluiten uit de renaissance en barok) en volgde lessen bij Clare Beesley in Den Haag.

Enkele jaren geleden begon ze met het ontwikkelen van muzikale verhalen. Ze is daarin niet alleen actief als speler en verteller, maar ontwerpt en vervaardigt ook geregeld attributen en afbeeldingen.


Zie meer op www.yvonnerietbergen.nl Ayumi Matsuda studeerde blokfluit aan de Toho-Gakuen School of Music in Japan bij Hirohiko Nakamura, Ken Iimuro en Kazuo Hanaoka. Ze vervolgde haar studie in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Heiko ter Schegget en Leo Meilink en behaalde haar Master. Tijdens haar studie in Nederland studeerde ze als uitwisselingsstudent aan de Escola Sperior de Musica de Lisboa bij Pedro Couto Soares en Stephen Bull. Ze werkte samen met diverse musici en een groot aantal componisten, waaronder Pablo Escande en Koji Asano. Daarnaast is ze werkzaam als muziekdocent.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met Alexandertechniek en zag de voordelen die het musici bracht. Inmiddels is ze zelf gediplomeerd Alexandertechniek-docent.Harpiste Victoria Davies werd geboren in 1982 in Kent, Engeland. Zij studeerde harp bij Daphne Boden en Skaila Kanga aan de Royal College of Music Jong Talent en de Royal Academy of Music in London, alwaar zij de Guy McGrath Harp Prijs won. Zij studeerde eveneens muziek aan Christ Church, Oxford en won de eerste prijs bij het London Harp Concours in 1999 en in 2001. Zij trad op als kunstenaar van de Countess of Munster trust van 2007-2009 en gaf les aan de Tamnak Prathom Harp School in Bangkok, Thailand van 20072008. Zij heeft diverse opnames voor BBC Radio en Televisie gemaakt. In 2010 behaalde zij haar Master diploma aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg. Victoria speelt met verschillende orkesten en groepen, o.a. The Bach Orchestra of the Netherlands, o.l.v. Pieter Jan Leusink, het Bravura Ensemble en het Aleida Ensemble.

Victoria speelt mee in onze voorstelling "Kleine Wolk". Daarnaast werken we met haar aan een nieuwe voorstelling.Laura Lotti is werkzaam als harpiste en daarnaast als harpdocente. Ze treedt op in verschillende combinaties, dikwijls gecombineerd met theater en dans. Ze bracht een solo album uit, genaamd Harpando, een ervaring van meditatieve, hedendaagse en geïmproviseerde harpmuziek.

Laura speelt mee in onze voorstelling "De kraanvogel".


Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.

Gustav Mahler (1860-1911) componist en dirigent

© Copyright. All Rights Reserved